3 sätt att minska sin energikostnad

Mer vindkraft kan minska svenska elpriser

Känns elräkningen för hög? Det är aldrig roligt att betala räkningar. Men genom att minska sin energikostnad kan man minska summan man betalar till sitt elbolag varje månad. Många vill kapa sina kostnader men har svårt att veta hur man ska gå tillväga för att lyckas med det. Läs vidare för tre riktigt bra sätt att skära ner på sina energiutgifter.

 

Minska energikostnaden med solceller

Först och främst bör man, om man vill garantera en dramatiskt sänkning av sin elräkning, undersöka möjligheten att investera i solceller. Att driva sitt hem på solenergi är nämligen inte bara ett klimatvänligt beslut, utan det blir riktigt billigt i längden. Genom att sälja tillbaka egenproducerad el till elnätet kan du rentav få betalt av ditt energibolag.

Dessutom kommer ditt tak att betala av sig självt under åratal framöver. Solceller brukar ha en garanti på 25 år och betalar i snitt av sig på 14 år. Jämför priserna mellan olika aktörer och sänk din elkostnad med ett företag som HemSol – din plånbok kommer tacka dig!

 

Spara pengar på uppvärmning

För den som inte är beredd att ta detta steget så finns det även andra alternativ. Har du någonsin funderat på varför elräkningen blir så mycket högre när man bor i villa än i lägenhet? Anledningen är att lägenhetshus i regel sköter gemensam uppvärmning, och är byggda så solida att de behåller mycket av sin värme. Villor å andra sidan, och speciellt trähus, läcker däremot värme som ett såll. Därför behöver man ständigt värma upp husen på nytt, vilket innebär att energikostnaden blir så hög.

Det finns dock sätt att minska detta värmeläckage. Anledningen till att enskilda hus har svårt att behålla sin värme beror framförallt på undermålig isolering, och stora fönster med tvåglas. Husets isolering kan bli sämre med åren, och detta innebär enkelt sagt att det är mindre material som håller håller huset varmt. På så sätt blir elräkningen dessutom högre, eftersom huset måste värmas upp mer och oftare för att behålla sin temperatur.

 

Tänk utanför boxen

Lösningen på detta är enkel. Om man ser till att byta ut sin isolering mot helt ny isolering eller tilläggsisolering så kommer huset bli avsevärt bättre på att behålla värmen. När man ändå håller på med detta kan man även se till att byta ut sina fönster mot energismarta treglasfönster, som inte släpper ut lika mycket värme. Detta gör att huset håller sig varmare på vintern och att det håller sig svalare under sommaren. När man ändå gör detta bör man även se till att gå igenom ventilationen i huset, för att se till att huset inte blir för tätt.

Man kan dessutom se till att använda sig av bergvärme för uppvärmningen av sitt hus. Om grannar är intresserade kan ni gemensamt gå ihop för att borra ett hål för bergvärmeuppvärmning. Genom att använda sig av den värme som redan finns djup ner i jorden behöver man inte använda sig av dyr elektricitet för att värma upp sitt hus. För den som verkligen vill minska sin elkostnad finns det många bra tips att ta till sig!